Zaboravljena mušmula: Drevno voće mističnih moći leči mnoge bolesti




Mušmula, ili divlja kruškica, je plod koji uspeva i kod nas, ali je pomalo zaboravljen i sve ređi u voćnjacima. Gazeći po snegu pored stabla mušmule, možemo da nađemo jestive plodove, koji tek tada pružaju svoje bogatstvo ukusa. Ali, ti plodovi nisu samo ukusni, već imaju i lekovite moći za koje su znali još stari Druidi i stari Rimljani.



Biljka Druida i rimskih vojnika



Iako nas latinski naziv mušmule, Mespilus germanica, navodi da pomislimo da joj je domovina Nemačka, ipak su njeni koreni negde drugo. Naime, potiče iz jugozapadne Azije i jugoistočne Evrope. U regiji Kaspijskog jezera, odnosno severnog Irana, uzgaja se već oko 3.000 godina.



U Grčku je došla oko 700. godine p.n.e., a u Rim oko 200. godine p.n.e. To je bilo veoma značajno voće tokom vremena rimske imperije i srednjeg veka. Rimljani su raširili mušmulu po Evropi, prvo po Italiji i Grčkoj, gde se jako dobro odomaćila. Otkriveno je da su rimski vojnici sadili mušmulu u svojim vojnim logorima. Još je jedna stvar u vezi sa mušmulama zanimljiva.



Naime, ako ste rođeni u periodu od 4. do 13. oktobra, po keltskoj, odnosno astrologiji Druida vi ste u znaku Mušmule. Druidi su mušmulu smatrali plemenitom biljkom čiji su plodovi imali višestruke upotrebne vrednosti. Prilikom odlaska u bitku ili prilikom započinjanja nekog neizvesnog plana, uzimali su plod mušmule i otvarali ga. Ako bi u njemu našli neparan broj košpica, smatrali su da će biti uspešni, a ako bi našli paran broj košpica, sve bi odlagali za povoljnije vreme.


Lekovitost



Mušmula sadrži mnogo vitamina C, šećera i pektina pa je, u nedostatku boljih sredstava, vredna pažnje u lečenju skorbuta. Zapadna narodna medicina koristi mušmulu za lečenje konstipacije, neredovne stolice i drugih tegoba sa probavom.



Nedozrela mušmula steže sluzokožu, pa se koristi za zaustavljanje krvarenja u usnoj duplji, kao što je krvarenje desni, zuba, afti. Može da posluži i kod obilnih menstrualnih krvarenja, što je čak i drevnim Druidima bilo poznato. Mušmula pomaže i kod proliva, dizenterije i u svim slučajevima kada je potrebno stezanje tkiva, ali i protivupalno delovanje. U tim slučajevima pogodni su preparati od lista, jer u njemu je najviše tanina.

Inače, kora stabla mušmule može umesto kinina da posluži u lečenju malarije. U narodnoj medicini od semenki, koje bubrenjem u vodi stvaraju sluz, pripremaju se oblozi za razne povrede kože. Semenke sadrže mali procenat cijanovodične kiseline, pa nisu preporučljive za upotrebu, ali u kontrolisanim količinama koriste se i za otapanje kamena u bubregu i bešici.


Čaj protiv proliva i krvarenja desni



Uzeti 1 supenu kašku usitnjenih svežih zelenih plodova. Sa 2 dl vruće vode preliti plodove mušmule, poklopiti i nakon jednog sata procediti. Piti 2-3 šolje čaja protiv proliva, a za zaustavljanje krvarenja desni grgutati i ispirati usnu duplju više puta dnevno.



Savet u slučaju manjka želudačne kiseline



Svaki dan pojesti 400 g svežih i zrelih mušmula. Tačnije, nakon doručka i večere uzeti i pojesti po 200 g mušmula. Uz to, posle svakog obroka popiti po 1 dl belog vina. Time će bolesnik da vrati apetit i smanjiće nadutost koji su prouzrokovani manjkom želudačne kiseline.


Liker protiv raznih želudačnih tegoba



Uzeti 1 kg svežih mušmula, 1,5 l vode, 1 l votke, 1 l soka od jabuka, 300 g šećera pomešanog sa dodatnih 3,5 litara vode. Mušmule očistiti od peteljki, iseći na četvrtine i lagano kuvati u vodi oko jedan sat. Kad se smesa ohladi, tečnost procediti, a mušmule protisnuti. Dobijenu smesu pomešati sa sokom od jabuka i votkom. Staviti u staklene flaše, zatvoriti i ostaviti da stoji 4 – 6 nedelja na toplom mestu. Tečnost ponovo procediti i dodati šećer i vodu. Vratiti u staklene flaše, dobro zatvoriti. Po potrebi uzimati 2-3 puta dnevno po jednu likersku čašicu.



Čaj za obilna menstrualna krvarenja



Uzeti jednaku količinu isitnjenog cveta i lista mušmule, pomešati sa isitnjenom travom rusomačom, kao i travom imelom. Prstohvat mešavine ovih biljaka preliti sa 1 l prirodnog crnog vina i kiseliti nekoliko sati. Potom prokuvati, procediti i piti.


Oprez: Nemojte da preterujete s konzumiranjem svežih mušmula, iako njihova kašasta slatkoća zna da zavara. U većoj količini teže su za probavu i mogu da dovedu do dijareje. Proberite i nemojte da jedete plodove koje je zahvatila plesan. Držanjem u frižideru biće duže u jestivom stanju, ali pazite – kod predugog stajanja mogu da uhvate plesan.



Mušmula je dobar znak



Ako vidite mušmule – to znači da vam zlobnici ne mogu naneti štetu, ako jedete mušmule – imaćete dobrog bračnog partnera i dobru decu, stoji skoro u svakom sanovniku.

Comments