Torta Arabika: Kombinacija ukusa koja će vas raspametiti


Za sve ljubitelje čokoladnih torti, predlažemo da isprobaju i ovu varijatnu


Sastojci:

Za koru


  •  125 g putera, 
  • 200 g šećera, 
  • prstohvat soli, 
  • 1/2 kašičice cimeta, 
  • 1 kašičica rendane kore limuna, 
  • 6 jaja, 
  • 100 g čokolade, 
  • 200 g brašna

Za fil


  • 6 dl mleka, 
  • 2 pudinga od čokolade, 
  • 2 kašike instant kafe, 
  • 150 g šećera, 
  • 50 g putera



Za glazuru


  • 150 g čokolade, 
  • 75 g putera


Priprema:


Kora:


1. Umutiti puter sa 100 g šećera, a zatim postepeno dodavati jedno po jedno žumance uz neprestano mućenje mikserom.


2. Dodati otopljenu čokoladu, brašno, cimet, rendanu koru limuna i dobro umutiti.


3. Posebno umutiti belanaca sa preostalim šećerom, dodati u smesu od žumanaca i polako promešati varjačom.


4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i presuti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 60 minuta.


5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, te je poprečno preseći na četiri dela.

Fil:


1. U šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.


2. Posebno umutiti preostalo mleko i puding od čokolade pa sipati u ključalo mleko. Kuvati uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati kafu.


3. U ohlađeni puding dodati omekšali puter i umutiti mikserom.


Finalni postupak:


1. Kore ravnomerno premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.


2. Čokoladu rastopiti sa puterom i preliti preko torte.

Comments