Bijela pita


Kore:

  • 300 g mekog brašna
  • 300 g oštrog brašna
  • prašak za pecivo
  • 200 g margarina
  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 kisela pavlaka (200ml)


Pomiješati brašno, jaja, pavlaku, prašak za pecivo.

Brašno pomiješati sa šećerom i margarinom i dodati ostalo.

Napraviti tijesto, dobro ujednačiti i staviti u frižider na hlađenje 2 sata.

Podijeliti na 5 dijelova.

Valjati dio po dio i peći na velikom plehu obloženim pek papirom.

Peći na 180 stupnjeva otprilike 12 minuta. Ispeći sve kore i ohladiti.

Fil:

  • 1.2 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • 10 kašika gustina
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g margarina


Kremu skuhati i staviti da se ohladi.

Umutiti margarin i dodati kremu.

Premazati 4 kore a na petu staviti rastopljenu čokoladu.

Glazura:

  • 200 g bijele čokolade
  • 5 kašika ulja


Comments