Vjerujem da svaka "slastičarka" :-) voli i spravlja ovaj kolač i ima neku svoju verziju. Ovo je moja mala prerada, ali veliko zadovoljstvo…
Sastojci
biskvit
- snijeg od 6 bjelanaca
- 200 g šećera
- 2 žlice ulja
- 50 g prženih mljevenih badema
- 50 g prženih mljevenih oraha
- 50 g prženih mljevenih lješnjaka
- 3 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice brašna
- pola paketića praška za pecivo
- petit keksi
- 2 dcl mlijeka + 2 žlice dječjeg kakaa (+ rum, po želji!) :-)
krema
- 9 dcl mlijeka
- 6 žumanaca
- 150 g šećera
- 3 pudinga od vanilije + 1 žlica brašna
- 80 g maslaca
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g bijele čokolade
- 1 čašica (200g) slatkog vrhnja
- čokoladna glazura
- 120 g čokolade za kuhanje
- 70 g maslaca
- 2 žlice ulja
- 1 žlica vode
- 1 žličica šećera u prahu ili meda
Priprema
1.
Za biskvit u čvrsti snijeg od bjelanaca postepeno umiksati šećer, zatim lagano umiješati brašno, mrvice, prašak za pecivo i ulje, te na kraju mljevene orašaste plodove. Peći na limu obloženom papirom za pečenje (170*C).
2.
Za kremu u malo toplog mlijeka pjenasto umutiti žumanca sa šećerom, pudingom i brašnom, zakuhati u preostalo mlijeko. U toplu kremu umiješati maslac, miješati dok se ne rastopi. U polovicu kreme umiješati istopljenu mliječnu čokoladu, u drugu polovicu umiješati istopljenu bijelu čokoladu. Čvrsto istući slatko vrhnje (po potrebi dodati šlagfix), te u svaku polovicu ohlađene kreme umiješati po pola količine tučenog vrhnja.
3.
Biskvit natopiti prokuhanim mlijekom s dječjim kakaom (Nesquik, Kraš Ekspres, Milka Drink i slično), premazati jednom kremom i posložiti kekse te ih kistom premazati čokoladnim mlijekom, ostaviti kratko da upiju mlijeko i premazati drugom kremom.
4.
Preliti čokoladnom glazurom čije ste sastojke otopili na pari.
5.
Ohlađen kolač rezati na kocke ili ploške.
Comments
Post a Comment