Potrebno:
800 g plavog patlidžana
400 g mljevenog mesa
2 glavice crvenog luka
2 cešnja bijelog luka
2-3 svježa paradajza
3-4 kašike brašna
3 jaja
200 ml kisele pavlake
50 ml mlijeka
kopar, peršinov list
ulje
20 g maslaca
so, biber
suhi začin
PRIPREMA:
Crveni luk očistiti i izrezati na kockice. Na ulju staklasto propržiti crveni luk, dodati mljeveno meso, propržiti, dodati propasirani bijeli luk, so biber, malo suhog začina i odložiti na stranu.
Plave patlidžane oguliti, izrezati ih na uzdužne komade, posoliti ih i ostaviti da puste sok.
Zatim patlidžane uvaljati u brašno i pržiti ih na vrelom ulju. Ispržene patlidžane redati na kuhinjski ubrus da se ocijede od suvišne masnoće.
Paradajz oguliti i izrezati na ploške.
Posudu za pečenje namazati maslacem i u nju nanijeti jedan red patlidžana.
Na patlidžane rasporediti polovinu mesa.
Preko mesa poredati kriške paradajza.
Paradajz malo posoliti, posuti peršinom i koprom.
Preko paradajza nanijeti drugu polovinu mesa, a zatim preko mesa nanijeti preostale ispržene patlidžane.
Staviti u prethodno zagrijanu rernu na 180°C da se peče oko 10 minuta.
U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, dodati pavlaku, mlijeko i malo soli.
Nakon deset minuta izvaditi posudu iz rerne, preliti musaku pripremljenim preljevom.
Peći na istoj temperaturi još oko 25 minuta dok fino ne porumeni.
Musaka je spremna za posluženje.
Comments
Post a Comment