Potrebno je:
- 1 kg ljutih okruglih, crvenih papričica
- 2 veće kriške punomasnog sira ( koristim zlatarski sir)
- 10 zrna bibera
- listići sveže mirodjije
- 1 kašičica suvog origana
- 1 kašičica suvog ruzmarina
- listići bosiljka
- ulje
Za presolac:
- 1 litar vode
- 1 dcl sirćeta 9%
- 50 gr soli
- 50 gr šećera
Priprema:
Papričice očistiti od drškica i semena, oprati i dobro ocediti.
Ljute su pa koristiti rukavice.
Staviti da provri 1 litar vode, 50 gr soli, 50 gr šećera. Na kraju dodati 1 dcl sirćeta i ostaviti da se ohladi.
Očišćene papričice preliti sa hladnim presolcem i da tako odstoje celu noć, papričice treba da su potopljene u presolac.
Sir isitniti dodati po želji seckane sveže mirodjije, origano, ruzmarin.
Paprike ocediti od presolca, malom kašičicom puniti sa sirom, redjati u tegle, izmedju paprika staviti par zrna bibera i par listića bosiljka.
Napunjene teglice naliti sa maslinovim ili suncokretovim uljem.
Zatvoriti teglice i pasterizovati u vodi od kad proključa 15 minuta i ostaviti da se ohladi tako u vodi.
Prilikom pasterizacije će se tečnost u tegli zamutiti ali posle par dana će se izbistriti.
( Pasterizacija: Na dno šerpe zavisi veličina koliko treba da nam stane tegli, staviti krpu, poredjati zatorene tegle sa papričicama, naliti vode 1 prs ispod zatvarača i kuvati od kad provri 15 minuta, isključiti šporet i tako ostaviti sve da se hladi.)
Comments
Post a Comment