Super pikantne papričice za zimu, ko voli ljuto


Potrebno je:


  • 1 kg ljutih okruglih, crvenih papričica
  • 2 veće kriške punomasnog sira ( koristim zlatarski sir)
  • 10 zrna bibera
  • listići sveže mirodjije
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica suvog ruzmarina
  • listići bosiljka
  • ulje


Za presolac:


  • 1 litar vode
  • 1 dcl sirćeta 9%
  • 50 gr soli
  • 50 gr šećera


Priprema:

Papričice očistiti od drškica i semena, oprati i dobro ocediti.

Ljute su pa koristiti rukavice.

Staviti da provri 1 litar vode, 50 gr soli, 50 gr šećera. Na kraju dodati 1 dcl sirćeta i ostaviti da se ohladi.

Očišćene papričice preliti sa hladnim presolcem i da tako odstoje celu noć, papričice treba da su potopljene u presolac.

Sir isitniti dodati po želji seckane sveže mirodjije, origano, ruzmarin.

Paprike ocediti od presolca, malom kašičicom puniti sa sirom, redjati u tegle, izmedju paprika staviti par zrna bibera i par listića bosiljka.

Napunjene teglice naliti sa maslinovim ili suncokretovim uljem.

Zatvoriti teglice i pasterizovati u vodi od kad proključa 15 minuta i ostaviti da se ohladi tako u vodi.

Prilikom pasterizacije će se tečnost u tegli zamutiti ali posle par dana će se izbistriti.

( Pasterizacija: Na dno šerpe zavisi veličina koliko treba da nam stane tegli, staviti krpu, poredjati zatorene tegle sa papričicama, naliti vode 1 prs ispod zatvarača i kuvati od kad provri 15 minuta, isključiti šporet i tako ostaviti sve da se hladi.)

Comments