Štrudla od jabuka



Potrebno:

500 g kora za pitu
Za premazivanje:
(za mjeru koristiti čašu od 200 ml)

3 čaše jogurta
1 čaša ulja
1 1/2 ( jedna i po) čaša griza
2 čaše šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Za nadjev:

1 kg jabuka
1 vanilin šećer
100 g oraha
cimet

PRIPREMA:

U posudi za miješanje sjedniti jogurt, šećer, vanilin šećer, zatim dodati ulje i griz promiješan sa praškom za pecivo. Sve promiješati žicom da se dobije ujednačena masa.

Jabuke oprati, oguliti i naribati na krupno rende i ukoliko su suviše sočne, blago ih ocijediti. Zatim jabukama dodati vanilin šećer, sjeckane orahe i cimet. Ukoliko su jabuke kisele možete i njih po želji još malo pošećeriti po ukusu.



Počinjemo sa pripremom štrudle. Za jednu rolnicu koristimo 3 kore.
Prvu koru stavimo na radnu površinu i premažemo sa pripremljenim preljevom, stavimo drugu koru i nju premažemo preljevom, zatim i treću koju isto mažemo preljevom.

Zatim rasporedimo dio nadjeva od jabuka, savijemo ivice i lagano uvijemo u rolat.
Pripremljeni rolat stavljamo u pleh koji smo obložili papirom za pečenje. Tako radimo sve do utroška materijala.
Između rolata ostaviti razmak, jer će prilikom pečenja nadoći.
Ja sam imala 12 kora i dobila 4 rolata.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 40 minuta.

Pečenu i ohlađenu štrudlu posuti šećerom u prahu i poslužiti.



Comments