Slatko koje i dijabetičari jedu bez problema: Tajna je samo u ovom sastojku


U pripremi slatkog obično se koristi beli šećer, pektin i želatin, a to je sve ono što ga na kraju čini ne tako zdravim.



Ipak, postoji "trik" da ga učinite zdravim, a ne može biti jednostavnije - samo umesto navedenih sastojaka koristite najprirodniji zaslađivač - fruktozu.



Zanimljivo je da se slatko i pekmezi koji se prave sa fruktozom uopšte ne kvare, pa nema potrebe ni za konzervansima, i tako dobijate najzdraviji proizvod.



Pošto ne treba dodavati želatin, strogo vodite računa o količini sastojaka:



- Kad pravite slatko, neka razmera voća i fruktoze bude 1:1 (slobodno može i malo manje zaslađivača)



- Kada kuvate pekmez, neka bude razmera voće-fruktoza bude 1:0,5.


Ovakvo slatko kuva se na jačoj vatri (biće pene, pa se pripremite). Kuvano slatko sipa se u čiste, sterilisane tegle dok je još vrelo, zatvara poklopcem i odmah okreće naopačke. Držite tako okrenute tegle nekoliko minuta da se stvori vakum - tako vam se neće pokvariti.



Što se tiče voća, koristite koje god želite - ono koje je trenutno u sezoni, poput šljiva, grožđa, jabuka... Ako ste na proleće odvojili malo višanja ili tokom leta kupine i maline, iskoristite ih baš sada za pripremu slatkog u kojem i dijabetičari slobodno mogu da uživaju!

Comments