Palačinke sa piletinom u bijelom sosu



Sastojci:


  • 125 g brašna
  • 3 dl mlijeka
  • 2 jaja
  • malo soli


Fil:


  • 25 g maslaca
  • 250 g gljiva po želji
  • 250 g pilećih prsa, rezanih na sitne komade i predhodno skuhanih
  • 1 glavica crnog luka


Bijeli sos:


  • 25 g maslaca
  • 25 g tvrdog sira
  • 2 kašike brašna
  • 5 dl mlijeka
  • vrhnje za kuhanje
  • so i biber


Priprema

Prvo krenuti sa pravljenjem palačinaka. U posudu staviti brašno, so i umućeno jaje. Dodati mlijeko i mješati dok se grudvice ne rastvore. Tako pripremljenu smjesu ostaviti da ostoji.

Na maslacu ispržiti luk i dodati predhodno isjeckane gljive. Tome dodati skuhanu piletinu.
U tavu istopiti maslac i dodati brašno u to sipati mlijeko uz neprestano miješanje 5 min.

Pola bijelog sosa sasuti u piletinu, posoliti i pobiberiti. Drugu polovinu sosa vratiti na vatru, dodati vrhnje za kuhanje, posoliti i pobiberiti.

Smjesu za palačinke peći na zagrijanom ulju u tavi.

Svaki palačinak nafilovati sa mesom i zarolati.

Nakon što smo sve palačinke zarolali redati ih u vatrostalnu posudu i preliti bijelim sosom.

 Palačinke posuti sa ribanim sirom i zapeći dok se ne dobije zlatna boja.

Comments