Sastojci:
- 125 g brašna
- 3 dl mlijeka
- 2 jaja
- malo soli
Fil:
- 25 g maslaca
- 250 g gljiva po želji
- 250 g pilećih prsa, rezanih na sitne komade i predhodno skuhanih
- 1 glavica crnog luka
Bijeli sos:
- 25 g maslaca
- 25 g tvrdog sira
- 2 kašike brašna
- 5 dl mlijeka
- vrhnje za kuhanje
- so i biber
Priprema
Prvo krenuti sa pravljenjem palačinaka. U posudu staviti brašno, so i umućeno jaje. Dodati mlijeko i mješati dok se grudvice ne rastvore. Tako pripremljenu smjesu ostaviti da ostoji.
Na maslacu ispržiti luk i dodati predhodno isjeckane gljive. Tome dodati skuhanu piletinu.
U tavu istopiti maslac i dodati brašno u to sipati mlijeko uz neprestano miješanje 5 min.
Pola bijelog sosa sasuti u piletinu, posoliti i pobiberiti. Drugu polovinu sosa vratiti na vatru, dodati vrhnje za kuhanje, posoliti i pobiberiti.
Smjesu za palačinke peći na zagrijanom ulju u tavi.
Svaki palačinak nafilovati sa mesom i zarolati.
Nakon što smo sve palačinke zarolali redati ih u vatrostalnu posudu i preliti bijelim sosom.
Palačinke posuti sa ribanim sirom i zapeći dok se ne dobije zlatna boja.
Comments
Post a Comment