Ovi kolačići nisu sasvim obični kolačići izvana hrskavi a unutra tako kremasti


SASTOJCI:
TIJESTO I:


  • 100 g maslaca (hladnog)
  • 125 g glatkog brašna
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 žličica vanilija extrata

OSNOVNO TIJESTO:


  • 120 g glatkog brašna
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml vode
  • 1 žlica šećera
  • malo soli
  • 80 g masla
  • 4 kom jaja


KREMA:


  • 400 ml mlijeka
  • 4 kom žumanjka
  • 80 g šećera
  • 30 g gustina (može i glatko brašno)
  • komadić masla (cca 50 g)
  • 200 ml vrhnja za šlag


PRIPREMA:
TIJESTO I:

1. Izrežite ohlađen maslac na male komadiće, a zatim pomiješajte s brašnom, šećerom i vanilijom.

2. Dobit ćete lipu glatku kuglu tijesta i stavite da se ohladi 1 sat.

3. Dok se tjesto hladi, ugrijte pećnjicu na 180°

OSNOVNO TIJESTO:

1. U posudu uliti mlijeko, vodu,maslac, te zagrijati dok se maslac ne otopi te pustiti da uskuha.

2. Dodajte brašno, šećer i sol odjednom i brzo miješati dok se tijesto ujedini u loptu,kratko kuhajte te skinite sa vatre.

3. Prebacite tijesto u drugu zdjelu i dodajite jaja jedan po jedan,mješajući drvenom žlicom dok tijesto ne postane glatko i sjajno.

4. Napuni špricu (2.5cm vrh) s tjestom, te na tepsiju obloženu papirom, radite štapiće cca 8 cm , ostavi 10cm između svakog jer prilikom pečenja narastu,

5. Sad izvadite I tjesto iz frižidera, izvaljajte ga , izrežite na tanke trake te s njim prekrijte osnovno tijesto.

6. Stavit peć, pecite 10min, onda treba otvorit vrata od špakera i peć dodatnih 20 min s otvorenim vratima (vrata otvorit 3mm poprječit s drvenom žlicom) peć dok nedobiju zlatnu boju.

7. Ostavit da se dobro ohladu i onda punit.

Kako napraviti kremomu:

1. Umutiti zajedno žumanjke i šećer , a zatim dodajte gustin .Neka vam smjesa bude glatka bez grudica

2. Mlijeko i vaniliju stavite da uskuha .

3. Polako ulijte mlijeko u žumanjke u tankom mlazu stalno mješajući .

4. Ulijte natrag u lonac u kojem ste kuhali mlijeko, pustite da zavri , dok se zgusne , pazeći da ne zagori.

5. Ostavite smjesu da se ohladi oko 10 minuta , a zatim dodajte maslac te mješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna .

6. Smjesu ostavite da se ohladi, prekrite je prozirnom folijom da se ne uhvati korica .Zatim istucite vrhnje za šlag i pomiješajte sa kremom,

7. Kremom napunite vrećicu za ukrašavanje , ja sam stavila nastavak za punjenje krafni,napravite bar tri rupice na eklerima i punite kremom.Pospite šećerom u prahu i krenite sa guštanjem.

Prijatno!

Comments