Jesen nam se polako prikrala, a s njom i sezona dunja. Iskoristite je kako biste napravili takozvani "sir" od ove mirisne voćke, stari vojvođanski dezert Kitnkez.
Sastojci:
- 2.5 kilograma dunja
- 500 grama šećera (kristal)
- 1 limun
Priprema:
Oprane dunje prepolovite, očistite od koštica i potom isecite na manje kockice.
Kockice stavite u lonac, prelijte s vodom (onolikom količinom koja je potrebna da biste prekrili dunje) i kuvajte na laganoj vatri između 15 i 20 minuta, odnosno dok dunje ne omekšaju.
Nakon kuvanja procedite dunje i napravite od njih pire, ali sačuvajte vodu od kuvanja.
U nju dodajte šećer i sok od 1 limuna te prokuvajte 10-tak minuta.
U to dodajte pire od dunja, vratite sve na šporet te uz neprekidno mešanje kuvajte na laganoj vatri sve dok voda u potpunosti ne ispari i smesa se zgusne. Za to vam u proseku treba od 45 do 60 minuta.
Kada je smesa kuvana, kalup po želji (klasičan duguljasti, rebrasti, okrugli ili nekoliko manjih kalupa) lagano namastite s malo ulja i potom unutra ulijte smesu.
Kitnkez zatim sušite minimalno 2 dana na suvom i hladnom mestu.
Tek kada je dovoljno suv lako će se izvaditi iz kalupa.
Nakon sušenja možete ga uvaljati u mlevene orahe, bademe ili kristal šećer. Ako ste koristili klasičan pravokutni kalup za kolače, kitnkez možete narezati na manje kockice i potom ih uvaljati u željenu namirnicu.
Čuvajte ga u metalnoj kutiji obloženoj masnim papirom u koju možete da stavite list sušenog lovora za još lepši miris ovog jesenskog dezerta.
Comments
Post a Comment