Čarobna šampita


Kada je šampita u pitanju, slabo da neko ima a da je ne voli ili odbije da pojede. Ako i postoji neko da je ne voli, e ta osoba onda definitivno ne zna šta propušta 😀 Donosimo vam nevjerovatan receptić, pomoću kojeg će vaša šampita bitidoslovno magičnog okusa. Kao što i svi znamo, ovaj kolač izgleda jako bogato, i veoma je ukusan, tako da ga možete uvijek servirati vašim gostima, porodici, ili na bilo kojoj drugoj vrsti prigode, jer vas zaista neće iznevjeriti, jer je FANTASTIČNA

Sastojci:


  • 6 bjelanjaka
  • 24 kasike secera
  • 1dl vode
  • prstohvat soli

KORA:


  • 6 zumanjaka
  • 6 kasika secera
  • 6 kasika brasna
  • 6 kasika mlijeka
  • 6 kasika ulja
  • 1 mala kasika praska za pecivo


Priprema:

Prvo napraviti koru.

Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko, ulje i brasno.

U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci oko 15 min na 200 stepeni.

Tepsija je 30×20. Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i stavit na tacnu.

Za saum, staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha.

Dok provrije smanjiti na najmanju temperaturu. Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti.

Dotle je secer sa vodom provrio…

Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg NE ODJEDNOM…na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva tekucina.

Nastaviti mutiti na najvecoj brzini oko 10 minuta.

Provjeriti kasikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto.

Na ohladjen biskvit staviti sampitu i poravnati, posuti sa cokoladom u prahu, a i ne mora….

Staviti u frizider da se ohladi.

Comments